Vikten av att ha bra förstärkare

I hundträningen pratar vi mycket om rätt belöningar och att ha riktigt bra förstärkare. Vi knepar och knåpar kring vilka förstärkare vi ska ha till vilka beteenden. Ska man använda intensitets höga förstärkare till intensitets höga beteenden eller tvärtom. För olika hundar fungerar förstärkare på olika sätt och passar olika bra för olika beteenden. Det finns alltså inte en gjuten regel för hur man ska göra och vad som passar bäst.


Men hur är det med våra egna förstärkare, vad förstärker mig i min träning med hunden? För min del är det förstärkande att se att hunden förstår vad jag är ute efter och att vi gör en progression i kriterieplanen. Min jackpot är när hunden har klurat och provat och helt plötsligt erbjuder han rätt beteende, rätt utfört, då blir det en riktigt femetta i mattes förstärkningssystem. Matte får känna att hon är en riktigt bra hundtränare, det är en skön känsla.


Vovven jag har är en kille som inte har så mycket till övers för olika förstärkare. Eller rättare sagt så har det varit. Jag har lagt ner ett gediget arbete på att jobba upp intresset för belöningarna och har i dag en hund som har ett tio tal olika riktigt attraktiva belöningar som vi kan variera mellan i det oändliga.

Vi har haft en del att jobba med i grundfärdigheter/moment inlärning beroende på att hunden inte är en av de skarpaste intellektuellt, man behöver nöta för att han ska förstå vad det är vi sysslar med. Det är lite Scooby-Doo över honom. Eller en annan figur som liknar min vovve är Baloo -"...va inte så säker på det. Jag är både listig och stark"

Härom kvällen var vi på avslutning på den tävlingskurs vi har gått under hösten. Vi skulle välja ut ett par-tre moment som vi ville köra medan vi blev filmade och efteråt skulle vi analysera vad som hände. Jag körde inkallning eftersom vi jobbat en hel del med tempot i inkallningen samt att vi körde fritt följ.

Min analys var inte så svår - jag slutar träna hund och börjar samla frimärken i stället! Det kändes så himla hopplöst helt enkelt, kraften tog slut. Jag har lagt ner oerhört mycket tid. Jag har varit mycket noggrann med mina kriterier. Jag har jobbat med att hålla humöret uppe trots frustration. Jag har slitit på alla möjliga sätt och efter konstens alla regler men....det gick åt skogen.


Min analys av min reaktion helt enkelt är att det handlar om förstärkningarna. Min hund har helt enkelt inte kunna hålla en tillräckligt hög förstärkningsfrekvens och förstärkningarna har inte haft tillräckligt hög kvalitet för att jag ska känna att det är mödan värd. Om han vill träna i framtiden så får han banne mig erbjuda en högre belöningsfrekvens samt att belöningarna håller en mycket hög kvalité. Han ska få fundera under julen på vad hans matte kan behöva för att komma i ett bra träningsläge igen. :)


Mörkare och mörkare……

....blir det. Man får lysa upp tillvaron med stearinljus och varm glögg. Om det ändå kunde komma lite snö så att det blev lite ljusare ute, man kan ju inte göra någonting efter klockan 15 om man inte är i tätbebyggt område och har gatubelysning.

Det känns lite trögt med träningen. Vi har tränat mycket under hösten och kanske vi har gjort oss förtjänta av ett jullov? Fast å andra sidan har vi jullov så har vi ju massor av tid för träning...hmm. Jag får aldrig det där att gå ihop, när jag är ledig och ska vara just ledig det är då man egentligen har tid för träning och tvärtom.


Vovven är inne i en period av osäkerhet och spökighet. Han har nyligen blivit två år och är troligtvis inne i sin psykiska könsmognad. Jag upplever honom som en ganska osäker kille just nu och har blivit tilltufsad av kompisen, schäferpojke, vilket inte gjorde saken bättre. Genom att vara osäker och undergiven drar han på sig killarna med hår på bröstet som vill trycka till honom en gång för alla. Min uppgift kommer nu att vara att skydda honom från eventuella övergrepp av andra hundar. Min önska är att han i dessa situationer ska uppsöka mitt stöd så jag kan hjälpa/stödja honom. Hans osäkerhet har kommit att ge sig uttryck i platsliggningen genom en otrygghet då det ligger stora hanhundar bredvid. Han visar en tendens att då vilja lämna sin plats vilket kan innebära stora bekymmer. Vi håller nu på att träna in att han ska ha hakan i marken under platsliggningen. Tränade detta i går med extern belöning vilket fungerade bra. Vi ska träna vidare i vår kriterieplan och börja stretcha tiden för hur länge han ska ligga innan belöning kommer. Tanken är att han ska något annat att koncentrera sig på än att ligga och kika på andra hundar.


I helgen fick vi tillfälle att träna sök med träningskompisarna. Det har varit lite dålig med uppslutning under hösten så jag och en träningskompis har fått lägga ut våra sambos i sök skogen, vilket iofs har fungerat mycket bra men nu hade vi träningskompisarna i skogen igen. Vovven har fått ett väldigt tryck ut till figurant vi kan belöna med både lek och snask vilket känns väldigt bra. Ju mer vi kan variera belöningarna ju högre inlärningsfrekvens (eller vad man kan kalla det). Allt träning som blir förutsägbar blir tråkig för våra vovvar så att tänka på att variera i stort sätt allt i träningen stimulerar och ökar inlärningen.


Snart vänder det till ljusare tider 12 dagar kvar till Vintersolståndet


RSS 2.0