Tricks :)


Eftersom det är mörkt och blött ute har jag tanken att jag nu ska träna inne med olika färdigheter. Vi har börjat med kroppskontroll och att träna hundens medvetenhet om sina tassar och deras placering. Tanken är att vovven ska få ner alla sina tassar i en skål och där kunna hålla balansen. Vi har i ett inledande skede endast kommit till att han förstått att det är ena tassen som ska ner i skålen men vi jobbar vidare. I början försökte han på en mängd olika sätt komma till belöning genom att bjuda alla tänkbara beteenden. Genom att tillrätta lägga miljön något har jag minimerat hans möjligheter att bjuda allt för många beteenden utan istället bjuda på rätt beteende. Först har jag backa-tränat några gånger, att han fått backa ut från mig. Sedan har jag placerat skålen bakom vovven för att öka chansen att han placerar en tass i skålen, vilket skedde och jag fick tillfälle att belöna flera gånger. Nästa steg blir att plocka bort hjälpen i miljön för att se att han förstått att det är tassen i skålen som jag är ute efter.....

Fortsättning följer


Att vara en cross-over tränare....

...är en ständig kamp att inte ramla ner i "aversiv-träsket". Tyvärr är det nog så att jag är och steppar på träskets strandkant allt för ofta. Varför ska det vara så svårt att lära sig att inte använda någon form av obehag? När hunden tex äter hästbajs, harpluttar, rådjurspluttar mm är det väldigt lätt att jag surnar till och börjar på olika sätt försöka få hunden att låta bli, vilket brukar innebära att det blir lite dålig stämning.

Jag måste hela tiden jobba med mig själv för att inte luras in i det här. Det jag får betala i form av tveksamhet, tilliten för mig försvagas, det är det inte värt. Det tar väldigt lång tid att reparera den eventuella skada som uppstått vilket innebär extra jobb i träningen.

Ett exempel där jag har fört en ojämn kamp med mig själv var avlämnade av leksak som vi lekt och kampat med. Vovven ville inte lämna ifrån sig föremålet, mer och mer irriterad blev jag till jag surnade till ordentligt och skällde på vovven (till hans stora förtvivlan). Leken och det roliga förbyttes till något obehagligt och trist. Leken i form av belöning var inte längre en belöning. Jag provade lite olika strategier för att komma till rätta med problematiken. Jaghar eliminerat problemet genom att lära hunden en hand-target som hunden sedan ska lämna av föremål i, vilket har fungerat helt otroligt bra. Man kan ju undra varför det var så svårt från början att tänka ut. Jag har helt enkelt väldigt lätt för att hamna i spår som jag sedan har svårt att ta mig ur/bryta.

Nu är jag sysselsatt med att tänka ut hur jag på ett liknande sätt ska kunna få hunden att låta bli häst-, har- och rådjurspluttar. Skulle man kunna tänka sig att det går att belöna sig ur problematiken? Någon form av skvaller träning? Doften och frestelsen av hästbajs = förväntan på belöning? Hmm..tåls att tänkas på hur man ska jobba med det rent praktiskt.....kanske måste man ha lite hästbajs på burk (usch, det här med hundträning är inte allt så fräscht) ;)


Vad kan tanken var med att....

....starta en en blogg? Tyvärr kan jag nog inte riktigt svara på den frågan, till mig själv, ännu. Jag måste prova och se om det är något som jag kan tycka om. Bloggar är en ny värld för mig.

Eftersom jag har mitt fritidsintresse i hundsporten är tanken att jag här ska kunna fundera kring träningen av hund.

I morse när jag var ute med hundarna och under promenade tränade blev det inte riktig som jag tänkt mig.  Under en längre tid har jag försökt att få min hund att framför mig hålla en samlad trav och förflytta sig framåt i samma takt och riktning som jag går. Hunden har haft lite svårt att förstå att det är en speciell trav jag har önskemål om. När jag istället har bedstämt att ha en ökad skritt, och kunnat bryta så fort som hunden ökar och kommer i trav, har hunden begripigt att det är tempot jag är ute efter. "Problemet" är löst! Trodde jag ja, nu har han istället börjat dra åt väster och går alltså inte alls i samma riktning som jag.
Nu har jag två val antingen väljer jag att tänka att nu har jag ett "problem" och känner mig nedslagen alternativt så tackar jag och tar emot en ny utmaning som kommer innebära nya färdighet och kunskaper. Jag väljer det senare.

Ha en skön kväll!

RSS 2.0