Lydnadsträning.....

.....i vårsolen (eller kvällssolen).

Var i går ute och tränade de moment vi i lördags brast i och kunde inget annat än att konstatera att hunden har bra koll. Den styrsta anledningen till att det inte fungerade i lördags lydnad var att vi inte har tränat de moment som ingår i lkl utan vi har tränat på elit kryp, inkallning med ställande mm. Varför göra det lätt för sig (eller hunden) när man kan göra det svårt? Det jag tar med mig av det är att min hund är behöver tydlighet kring vad vi gör och när. Inför tävling är det mycket noga med vilka moment vi tränar och hur dessa ser ut, han ska inte behöva tvivla på vad vi håller på med. Inte för mycket tänkande själv. Sedan kan variation göras i belöningspunkterna/brytpunkter för belöning och själva belöningarna får bli överraskningarna.

Krypet - Jag har fortsätter träningen med en relativt hög belöningsfrekvens vid den position jag vill ha hunden. Min hand, med belöning i, håller jag ut med mitt byxben, i knähöjd. Givetvis får han igen belöning om han själv försöker ta belöning utan måste aktiv arbeta för och i rätt kriterier för att få belöning. Varför jag vill ha belönigen i handen är för att jobba med belöningsförväntan i en viss position utmed sömmen i mina byxor samt att snabbt kunna belöna rätt position. Mer och mer glider han in i rätt position.
Nu ska jag variera miljö och underlag. Nästa steg blir att flytta upp belöningshanden till låret så att jag står i utgångsposition.
I övrigt går han fint i krypet, vi gör höger och vänster om, backa, helt om, steg förflyttningar, ingångar och halter.

Inkallningen - fungerade utmärkt i går. Varierade belöningen med att delvis ha den hos mig och belöna på sträckan in till mig samt att jag hade belöning externt bakom hunden för att han snabbt skall komma i position.
Det jag kunde se var att han sackade något i fart när jag hade belöningen hos mig. Ska koncentrera tränigen till släta inkallningar,  fart och ingångar med hög intensitet.

Apportering - ska jag jobba med snabba gripanden under en tid. Jag har nu använt extern belöning som jag dragit upp honom på ordentligt sedan har jag skickat honom på apportbocken åt andra hållet, när han gripit har jag sagt varsågod och sedan har vi haft kapplöpning mot belöningen, vilket har ökat intensiteten i gripandet. Jag ska, för att skilja ut ännu mer, använda klickern för att mer precist markera själva gripandet. Varsågod är inte en tillräckligt tydlig markör för honom.

Linförighet/fritt följ - i går jobbade han på otroligt bra trots stora störningar. Vi hade en unghundskurs som kom in på plan när vi höll på med fritt följ men han koncentrerade sig och jobbade på. Framöver när jag tränar ska jag lägga ut sågspån på marken, eftersom han blivit nyfiken på den vid flera tävlingar, så vi får bort den som störning.

För övrigt upplever jag honom som mer och mer stabil och genom arbetad, kanske jag inte ska säga för mycket, men just nu känns det som vi är på gång :)

 Min profilbild


Söktävlingen....

...gick sammanfattningsvis bra. Vi blev godkända och vann tävlingen men det jag är mest nöjd och glad över är betygen i söket 10-10, vad mer kan man önska? Jo, det förståss att vi hade fått med oss lite mer poäng i lydnaden så det räckt till en uppflyttning också :)
Söket har vid tidigare tävlingar varit väldigt svajigt, så lördagens prestation känner jag mig väldigt stolt över. Jag har investerat mycket i form av träningstid och att nu äntligen få utdelning för det känns roligt.

Misstagen i lydnaden tror jag mig ha rätt bra kolla på. Vi nollade budföringen, framförgåendet och krypet. Dessutom var aktivitets- och intensitetsnivån något för låg i inkallningen och apporteringen samt att i hoppet tog han i hindret på upphoppet i återhoppet. Dessutom blev han distraherad av spånet som låg på marken.

Budföringen
har vi helt enkelt inte tränat sträckan, 100 m är väldigt långt (tycker i allfall hunden). Långa sträckor skall det tränas på. Budföring är något som varken jag eller hunden är speciellt roade av, kan ju beror på det också.
Framförgåendet drog han mot den externa belöningen och stannade för att snusa på en spånhög och genom det hamnade han bakom/i jämnhöjd med mig. Framförgåendet har fungerat tidigare och gjorde det senast onsdagen innan så där behöver vi bara repetera lite. Lägga in lite störningar.
Krypet
har varit ganska ojämnt då vi har tränat mycket på elitkrypet med höger och vänster om, halter, ingångar och stegförflyttningar. Han har lite svårt att hitta positionen och då vi tränat så mycket på små sträckor blev han osäker då vi skulle avancera en längre sträcka. Mitt på sträckan reste han sig och genom det blev vi nollade. Vi ska träna på sträckor rakt fram nu ett tag.
Intensiteten tänker jag kommer med erfarenhet, och en större tydlighet i vad det är han ska göra. Min upplevelse är att intensiteten minskar då han blir lite osäker på vad det är som gäller.



Nu har vi fått lite blodad tand så nu måste vi anmäla till fler tävlingar :)


Skotträning och budföring med skott

Då har man dammat av platsliggning- och budföring med skott för vintern. Platsliggningen kändes bra och stabil men budföringen kändes lätt förvirrad. Hunden styrde iväg mot skytten i stället för mottagaren, det känns ju lite oroveckande. Jag känner inte riktigt att jag vill lägga en massa tid på träning av budföring när det momentet försvinner i de högre klasserna, hoppas jag slipper det :)

I platsliggningen har jag tragglat ett tag med att hunden ska ha sin haka i marken, när jag utgår/ämnar hunden till jag återgår och sätter hunden upp. Han har inga problem med att förstå att hakan ska vara i i marken när vi tränar, när jag står framför, men så fort det är andra hundar med så är färdigheten som bortflugen. Min egen teori är att det finns en osäkerhet gentemot de andra hundarna och då är det lite läskigt att släppa kontrollen och lägga hakan i marken. Självklart är det också så att momentet inte är helt genom arbetet. Vi behöver variera miljö, lägga på störningar och hunden måste få generalisera rörelse och kommando.
Ska sätta mig ner och göra en inlärningsplan, tror jag.

Soligt väder :)


Sökträning, genrep......

......som går bra bådar inte gott. Det sägs ju att genrepet ska gå dåligt då kommer premiären/tävlingen gå bra. Jag tro inte på den skrocken då den aldrig har visat sig stämma hitintills. Oftast har det gått ganska dåligt på genrepen och också sedan på tävling. Jag tror det beror på en ännu ej helt genom arbetad sökhund :)

Det jag kunde konstatera i dag, som jag har sett under en längre tid, är att han drar framåt i banan samt att i samband med skicket, på stigen, drar han sig gärna något framåt. Detta resluterar i att jag säger åt hpnom att backa och komma i position - stämningen upplevs av både mig och (troligtvis) hunden som väldigt tjatig. Detta skall vi rätta till, men inte nu innan tävling :)



Det är väldigt roligt att träna sök när det går bra :)



Framåtsändande....

...har varit helt suveränt att träna på isarna (innan det var töväder bör tilläggas) där har man haft väldigt stor utrymme till att träna transporter.

Har shapat fram hundens medvetenhet om vilket håll vi är påväg åt genom att belöna honom när han söker upp riktningen framför mig. Om jag ändrar riktningen så skall han söka upp positionen framför mig.


















Vi har fått lugnare och stadigare transporter genom att ta bort boll-belöningen och istället återgått till att kasta godbitar framför nosen på honom. Därav att han går och tittar stint i isen här ovan på bilden :)



Det känns som vi är på god väg, nu behöver jag bara
en mobil grupp som jag kan ha liggande i bilen ;)


Så här härligt kan ett Påsksök.....

....bli i vår solen :)

     

 Hej, här kommer några bilder. Fotografen är inte så bra men några bilder bled det i allafall.

     

Här kommer Isa och Saga i flygande fläng på ett påvis.

      

Joppe fick en figurant uppe i ett träda och gjorde en lysande markering, plockade rullen utan svårigheter trots att figuranten var uppe i luften, kanon!

 

Lotta och Jerry kom i gång bra trots ringrost :)

Det här ekipaget kan man dock känna viss förbryllelse över då det verkar som de har missuppfattat hela grejen med sök. Det är inte husse och hund som ska gömma sig utan figuranten och hunden ska leta efter figuranten ;)

Skämt och sido, Lina gjorde fina vindmarkeringar. Hon ser ut att vara på god väg för att bli en god sök hund.

 

Tack för en mysig förmiddag i skogen goa träningskompisar!

 

 

 

 

Soliga och glada påsk hälsningar, Angela

 


RSS 2.0