Lägerveckans början.....

....har varit kul även om en av deltagarnas "extra" hund fick resa till veterinären med en sprucken analsäck direkt på måndagsmorgonen. Lätt att föreställa sig att en spräckt analsäck gör fasligt ont. Allt redde dock upp sig på bästa sätt så nu är Stina återsälld men konvalecent och myser i solen.

På söndagens kväll var det presentation och genom gång av ekipage och ekipagens mål för veckan. Instruktören höll genomgång av upplägg för veckan och sedan var det hem för att ladda för första sökdagen.

Upplägget är sådant att första sökpasset gör föraren själv upplägg och detta skall var ett genomsnittligt pass som vi brukar träna. Instruktören går med och som observatör och antecknar sådant hon ser för att vi sedan har en genomgång. Veckans övriga pass lägger instruktören upp för de olika ekipagen.

Övriga ekipage är trevliga och vi har snabbt blivit en grupp. Mötet med nya människor, som delar samma intresse, är fantastiskt roligt och lärorikt. Att få ta del av andras sätt att tänka kring inlärning och metodik, oavsett om det är något jag själv vill ta till mig eller inte, så är det tankeväckande.

Första sökdagen avsutade jag med en promenad, vid en lite sjö, och där i  skogen fann jag nästan en hel liter gula fina kantareller. Middagen fick utifrån detta bestå av pasta med kantareller, fantastiskt gott!

Nu ser vi fram emot nya träningspass och att jag ska komma ihåg att ta med kameran i skogen :)

Nu har det lossnat....

...och jag har fått till fina skall.

Genom att öka frustrationen så fick jag igång ihållande och rejäla skall samt att jag flyttade min egen position från att ha varit framför hunden till att ställa mig brevid.
Jag har från början jobbat med frustration genom att ha begränsat hundens rörlighet framåt, genom att medhjälpare har hållt i kopplet. Sedan har jag bjudit in till lek genom att lägga bollen precis utom räckhåll för hunden. Där har jag väntat ut hunden samtidigt som jag sakta  och smygande rört handen mot bollen för att få en förväntan om lek, där jag ska röra bollen, när jag sedan inte rör bollen uppstår frustration: -"Men lira hit bollen då, morsan!" och det kommer oftast ett skall vilket har belönats med att bollen kommer farande. Behöver hunden lite mer retning så kan man snabbt peta till bollen, i smygläget, då får man upp hunden i aktivitet vilket lättare löser ut ett skall.
Jag har jobbat vidare med att öka frekvensen av skall. Sedan har jag rest mig från sittande till stående succesivt. Här någonstans körde vi fast och jag tänker att det beror på en för snabb stegring, där inte själva skällande fick befästas. En förliten frustration som gjorde att uthålligheten var får liten.
Nu gör vi om och gör rätt :)

Även framåtsändandet har lossnat och vi har kommit vidare i inlärningsstegen. Vi har en tid hållt på att träna tempoövergången vid gruppen samt att han ska "söka upp" gruppen, att hitta var i gruppen han ska passera (target). Nu ska vi öka kunskapen genom många olika miljöer och situationer.
Det är alltid roligt när det lossnar då man hållt på att vridigt och vänt på ett moment :D

Skall träning

...har vi börjat med och det har gått bra, till en början, men nu så vet jag inte hur jag ska ta mig vidare utan att befästa fel beteenden. När vi shajpar så är risken att vi får in lite andra "slask" beteenden som hunden utför samtidigt som önskat beteende. I vårt fall har jag fått till en "tjusig" kedja med några kraftfulla ansatser (utan ljud), pendling famåt och bakåt och sedan kommer ett skall. Först tänkte jag att det var tillfälligheter men nu kan jag se tydligt och klart denna kedja, vad ska man säga.....suck! Har man inte jobb så gör man sig :)
Nu har jag fått något och tänka på och får väl tacka någon högre makt att jag får lära mig något nytt om mig själv, min hund och inlärning :)



Bilden är lånad på flatcoated.se

Solen gassar.....

...och insekter och kräldjur trivs.
Jag ska på läger nästa vecka och går och oroar mig för att hunden ska skada sig eller bli ormbiten så att vi bli förhindrad att komma iväg. Det skulle vara så typiskt då jag sett fram emot den här veckan. Kanske man ska stänga in hunden till det är dax att åka :)
Jag vet inte om jag någonsin sett så mycket orm under en sommar som nu, både huggorm och snok. Bra att tänka på om hunden blir ormbiten.
http://www.apoteket.se/privatpersoner/djur/sidor/Hund_Narolyckanarframme_Orm-oinsektsbett_Ormbett.aspx




Håll ögonen öppna och håll utkik så Ni inte sätter fötterna på någonorm som lligger och lurar :)


Åter från några semester veckor.....

....och en del sök- o ch lydnadsträning.

Jag har förmånen att få träna med ett gäng entusiastiska Ö-viksbor när jag är i deras trakter. Kontakten fick jag då vi för några sommar sedan skulle tillbringa en längre tid uppe i Ö-vik, långsemester. Jag ville inte vara utan sökträning under hela semestern utan skrev en fråga i Ö-viks BK gästbok om det fanns något gäng som skulle köra sök under sommaren. Jag fick svar och på den vägen är det, jätte kul och väldigt generöst att ta in en person så där utan vidare, tack Ö-viks gänget :)

Målet för träningen under semestern har i huvudsak varit att få ny mark och nya figuranter. Ny mark har vi lyckats få vid varje tillfälle, figgarna har dock varit desamma vid de olika träningstillfällena, vilket det lätt blir då det oftas är samma gäng som kör. Nu har det i allafall inte varit samma sök kompisarna som vi vanligtvis tränar med.
Jag har haft ytterligare ett mål och det har varit att öka intensiteten och suget ut till figurant. Tanken var att efter en vår med mycket tävlingsmässig träning luckra upp den med lätt, fartfylld och busig träning.

1. att köra få skick så hunden inte springer slut på sig
2. "hitta-övningar" för att snabbt kunna belönad för god intesitet
3. vi har använt oss av "pop-upper" och ljud, i de fall där terrängen inte tillåtit "poppisar" och vi har använt oss av flyende figurant. Angående det sistnämnda vet jag inte hur framgångsrikt fdet är ör min hund, ibland verkar han nästan tycka att det är mer underligt och läskigt än spännande och roligt. Kanske är det bara en vana att han ska "lära" sig att det är roligt.

En reflektion kring sök träning och figuranter. Att vara en bra figurant är inte lätt. Jag har verkligen stött på allt från den mest taffliga till helt underbara. Vad skiljer en bra figurant från en mindre bra? Det är många faktorer som spelar in men en viktig aspekt, enligt mitt sätt att se det, är att kunna läsa hund. Om jag inte kan variera min lek eller sättet att belöna med godis på beroende på vilken hund som kommer blir det svårt att träna hundar som fungerar på olika sätt. Engagemang i sina träningskompisars hundar och träning är också en förusättning för att figurerandet ska bli bra. Att tycka om de hundar som man figurerar för, gillar man inte hunden eller är rädd så ska man inte figurera för den hunden, hunden känner vår inställning och då blir det inte bra träning för den hunden.
Figuranten är den viktigaste ingrediensen i sökträningen och som sökkompis är det min skyldighet att göra ett så bra jobb som möjligt och försöka utvekcka mig som figurant hela tiden.

Sol i sinnet och ute :)

RSS 2.0