Vidare i analysen

Intressant, dagens (14/11) lottning på tävlingen blev bra utifrån min analys, jag fick tillfälle att undersöka en ytterligare parameter. Min tanke var att utröna om träningskompisarnas (och kanske även min egen) vittring spelar roll i vallningen. Det föll sig inte bättre än att mina båda träningskamrater fick startnumren innan mig vilket innebar att jag kunde se hururvida min hund påverkades av att det hade varit kända hundar och förare i skogen innan vi gick in i banan. Utifrån den tidigare tävlinngens extremt dåligt reslutat tänkte jag att det knappas kunde gå sämre, det gick förvisso inte sämre men lika dåligt. Min slutsats utifrån resultatet var att vittringen av träningskompisarna spelar mindre roll. Troligtvis är det tävlingsnerverna som spelar in och att jag behöver utsätta mig för situationer där jag får träna mina tävlingsnerver. Nu måste jag bara hitta situationer där jag får träna detta på, vad hittar man det?

Fortsatt träning för att komma åt blindmarkering

  • Träna upp flyt i skicken och bra tryck ut genom att ha öppna figgar, ex ängmark/gles skog och då också jobba med många skick.
  • Jag ska jobba övervägande med lösrulle i träningen och få tillbaka att han "prioriterar" lösrullen framför fastrullen. Att inte ha möjlighet att vittringsmarkeringar på avstånd utan att han är tvungen att gå ända fram/in till legan för att markera. 
  • Jag tänker mig att då jag tränar på ny mark ska jag ha träff på alla skick, varva hitta med markering med lösrulle. På känd mark, i kända rutor, där kan vi träna uthållighet, tomskick mm Jag tänker att jag vill övertyga honom om att de finns figge på alla skick när man kommer till nya ställen. Jag tänker kontakta andra sökgäng för att se om jag kan få möjligheten att träna med dem och då få vallad, ny mark och nya figg på ett bräde. Det blir nyttigt både för hunden och mig då även jag behöver träna min mentala känsla vid tävling.
  • Jag ska separat träna tomslagsträning och istället för att belöna varje slag, som jag har gjort tidigare ska han få jobba lite för belöningarna. 

Jag ska ge mitt upplägg några månader för att se om vi åstadkommit några förändringar :)

 

Gókväll!


Efter att ha uppvisat .......

....urusla resultat på de två tidigare tävlingarna skall vi i morgon start säsongens sista söktävling. Med tanke på att vi nog slog världsrekord i sämsta reslultat på sista tävlingen, två blinddmarkeringar på fyra skicka, så kan det inte gå sämre i allafall den här gången och det känns bra :)
Jag känne mig lugn och har ställt in siktet på nästa säsong tävlande mentalt. I morgon ska vi ha mental träning av föraren där jag ska träna på mitt fokus och hur jag kan hålla min hund på gott humör.
Jag håller också på med ett litet exprement/analys. Mitt exprement går ut på hur hunden påverkas av min bla min närvaro eller frånvaro till min hund innan vi ska gå in i sökrutan, eller om jag finns med i vallningen, träningskompisarnas óch deras hundars vittring i rutan mm. Sist vi tävlade tänkte jag att mina förberedelser skulle vara så träningslika som möjligt på så sätt att jag inte röra mig runt bilen innan vi körde söket, vid träning hade jag ju varit i rutan och figgat för träningskompisarna, spelar en sådan detalj roll för min hund?
Troligtvis handlar det mycket om förarens osäkerhet på ny mark och att vi inte har kontroll på det oförutsägbara, på träning har vi kontrollen.

Vi får se hur det går med min analys :)

Vi har satt världsrekord....

.....i helgen när vi tävlade, två blindmarkeringar på fyra skick. Allt detta hann vi göra under 5 minuter. Det var tur att samlingen var så sen som kl. 9.45. Det hade nämligen känts än värre om jag hade varit uppe sedan kl. 5 på morgonen.
För att säga som den ena domaren, Staffan Nordin, gjorde när jag försökte skämtandes muntra upp mig själv och omgivningen med att säga att - "Det är väl det här som är utmaningen och det roliga med hundträning att vi alltid har något problem att analysera och klura på för att hitta en lösning" och han svarar kort och gott -"Det är roliga när det går bra". Jag har inget övrigt att tillägga utan kan bara hålla med, det är roligt när det går bra :)

Nu ska vi utvärdera, analysera, träna och hitta en lösning på problemet.

Säsongens sista tävling gör vi på söndag och efter gårdagens resultat så kan det ju knappast gå sämre :)

RSS 2.0